Tips and Tricks


10 Dj Tips by DeeJay Flavio 
 by DeeJay Flavio on apr 24,2013
                  DeeJay Flavio on Liquid Club Sibiu                                                                                                        
Numele de DeeJay!  Ca publicul să te cunoască binențeles ca îți trebuie un nume de scenă. Psihologia alegerii numelui de scenă este foarte elaborată, sunt pe internet discuții interminabile referitor la acest subiect.
Părerea mea este că numele ales este cartea ta de vizită și ar trebui să fie cât mai ușor de reținut. 
Patronii de cluburi, promoterii, dar și publicul te vor identifica după acest nume. Cu cât numele tău este mai cunoscut cu atât cariera ta va fi mai de succes.

Importanța căștilor pentru un deejay! Este o vorba între deejay "căștile sunt ca și lenjeria intimă", adică nu se împrumută, deci trebuie sa-ți cumperi perechea ta. Nu ai cum să mixezi sunetele dacă nu auzi ce faci, imaginează-ti un cameraman care nu vede ce filmează, la fel este și la sunet.
Deci, un sfat ar fi ca primul accesoriu achiziționat de tine  să fie perechea de  căști.

Aparatura de sunet!  Un element important în evoluția unui deejay nu este achiziționarea aparaturii de sunet. Daca vrei să investești, investește în muzică și binențeles în timpul dedicat ascultării ei.
Publicul este cel mai mare critic al tău, nu-l interesează după ce echipamente pui muzică, îl interesează doar să îl faci să se simtă bine și să îl convingi să te mai asculte și data viitoare, cu alte cuvinte.... să-l faci sa te țină minte. Acest lucru nu îl vei dobândi dacă nu îți cunoști muzica pe care o ai și dacă nu ai încredere în ceea ce pui. Orice ezitare a ta pe scenă, publicul o remarcă, cu alte cuvinte când apari la pupitru și începi să prestezi trebuie să fi sigur pe tine, să ai o atitudine optimistă, altfel lucrurile vor evolua în defavoarea ta.

În cazul în care începi să investești în echipament, cel mai important lucru este consola de mixaj, adică un  mixer și două playere sau pick-up-uri.  
Despre ce, cum și de unde putem să cumpără accesați articolul Echipamentul de sunet - Consola de Mixaj.


Creearea unor target-uri! Cariera de deejay se bazează pe puterea ta de a înfăptuii ceea ce ți-ai propus și pe dorința ta de a ajunge în top.
Binențeles nimic nu se dobândește fără sacrificii, dar dacă ți-ai propus ținte (target-uri) precise vei reusi până la urmă să ai parte de tot ceea ce îți dorești.

Răbdarea este un prieten bun al deejay-lor!  Un sfat prietenesc este acela de a avea răbdare în cariera de deejay.
Trecerea de la amatori la profesionisti nu se face peste noapte și nu se face în momentul în care deprindem tehnica de mixat.
Pentru început cel mai important lucru este sa îți placă ceea ce faci, apoi urmează cizelarea talentului cu care te-ai născut, aici să știi că va trece ceva timp, deci vorbim de răbdare :).
Eu personal nu desconsider acele persoane care învață singure tehnicile de mixat, dar pentru o mai bună și rapida înțelegere a ceea ce înseamnă tehnica mixingului, recomand înscrierea la o scoală de deejay.

La ora actuală sunt o multime de oferte pe piață. Avantajul absolvirii unei scoli de deejay este că în 10-20 de ședințe înveți ce au învățat alții în 2-3 ani.  
Seriozitatea în cariera de deejay. În cazul în care vrei să-ți creezi o carieră de succes, atunci seriozitatea trebuie să fie punctul tău forte.
Publicul te critică dacă nu îl respecți. Un sfat important este acela că niciodată nu știi cine îți ascultă setul, poate să fie viitorul tău promoter, cine știe?  
a că abordează meseria de deejay cu seriozitate dar și cu responsabilitate.  
Comportamentul tău în fața publicului ține tot de seriozitatea cu care tratezi cariera care poate fi un mare avantaj sau un mare dezavantaj, așa că, mare atenție!!!
   
Tehnica de mixat. Aici e un subiect foarte elaborat, ce necesită mult de vorbit. În secțiunea Video Tutorial o să descriu amănunțit acest lucru printr-un curs video pentru începători.
Tehnica de mixat se completează cu  program-ingului muzical așa că sfatul meu este că dobândirea corectă a ambelor calitați reprezintă un pas înainte spre succes.

Culegerea Informației. În cariera de deejay important este să nu fi timid, acestă meserie "se fura" vorba românului, adică trebuie să fi atent la tot ce face deejay-ul de la pupitru. În cazul în care vreo melodie îți place și nu știi cine o cântă, nu ezita să te duci la deejay și să-l rogi frumos să-ți spună cum se numeste melodia, mai mult ca sigur că te va ajuta. 
Îți place o succesiune de piese, noteaz-o, o să-ți fie mult mai usor când rămâi în pană de idei la propriul tău eveniment în calitate de deejay. 
  


Întotdeauna fi pregătit. Rezolvarea imediată a anumitor probleme ce pot aparea la pupitru în timpul unui set reprezintă un mare avantaj în această meserie, și mă refer la a știi să montezi un player în cazul în care nu-ți mai merge unul dintre ele, să știi ștergi doza de praf la pick-up, să verifici dacă aplificatoarele merg în parametrii normali, să ai la tine întotdeuna câteva cabluri de schimb, eventual dacă vorbești pe microfon nu e rău să ai la tine unul de rezervă, să ai dozele și acele tale pentru pick-up-uri, nu se știe ce găsești în club, dacă pui după laptop  este bine să ai back-up la toată muzica pe un hard disk extern. Niciodată nu știi de ce ai nevoie și ce se întâmplă, mai bine să fi pregătit!

Digital DJ.  De ceva vreme vorbim de "digital DJ". Ei bine eu consider că odată cu apariția acestui concept, dj-ii au mai urcat o treaptă în evoluția lor.
Publicul apreciază întotdeauna muzica pe care o pui și nu după ce o pui, acest din urmă detaliu te interesează mai mult pe tine și ține de  confortul tău personal dar și de respectul de sine.
Tehnica de ultimă oră în acest domeniu a evoluat foarte mult și digitalul caștigă teren din ce în ce mai mult în lupta sa cu analogicul, așa că nu e de mirare că a aparut acest nou fenomen pe piața.

0 comentarii: